Therapieën

De kracht van de natuurgeneeskunde zit hem in de combinatie van verschillende therapieën. Om die reden heb ik me dan ook verdiept in diverse soorten therapieën, zoals energetische therapie (voetreflextherapie), voeding, kruiden (fytotherapie), suppletie, hormoontherapie, psychosociale therapie (ACT) en PsychoNeuroImmunologie (PNI). Hieronder kun je kort lezen wat de verschillende therapieën precies inhouden.

Voetreflextherapie

Voetreflextherapie wordt al duizenden jaren toegepast en is een effectieve natuurkundige therapie. Het is een manuele behandelvorm. Deze behandelwijze gaat ervanuit dat de voet ons gehele lichaam weerspiegelt. Behalve bloed beweegt er ook energie door ons lichaam. Deze energie stroomt door de zogenaamde meridianen, die de energie afgeven aan lichaamscellen. Door druk te geven op de zone gaat de energie weer stromen en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Op deze manier kunnen klachten in het lichaam via de reflexzones op de voet behandeld worden.

Kruidengeneeskunde & suppletie

Kruidengeneeskunde is één van de oudste geneeskundige principes ter wereld. Middels specifieke plantenstoffen in de vorm van thee, kruidenpreparaten, supplementen of oliën ondersteunen we op natuurlijke wijze het lichaam. Fytotherapie is niet hetzelfde als homeopathie. Homeopathie is gebaseerd op andere geneeskundige principes dan de fytotherapie. Ik werk graag met kruiden ter ondersteuning van de gezondheid. Ook werk ik met graag met essentiële oliën.

Het tijdelijke aanvullen van tekorten van essentiële vitaminen, mineralen en andere stoffen wordt “suppletie” genoemd. In mijn therapie gebruik ik supplementen voorzichtig om tekorten die ik vast stel aan te vullen. Mijn uitgangspunt is en blijft altijd de leefstijl in z’n geheel. Voor het suppleren van vitaminen, minerelen etc. heb ik een cursus “suppletieadviseur” gevolgd. Met de cursus suppletie-adviseur heb ik geleerd met vitaminen, mineralen en talloze andere supplementen de lichaamseigen geneeskracht te stimuleren.

Natuurvoeding

Natuurvoeding is alle voeding die de natuur ons ter beschikking stelt: groente, fruit, noten, zaden, vlees, vis, etc. Een belangrijke basis van mijn therapie is een goede voeding die zo dicht mogelijk staat bij onze natuur. De opleiding tot “natuurvoedingsadviseur” heeft me geleerd hoe de verschillende voedingsstoffen de biochemie (simpelweg “stofwisseling (werking) van ons lichaam”) van het lichaam beïnvloeden. Middels deze opleiding heb ik diepgaande kennis vergaard over welke voeding je kan inzetten bij ziekte, maar ook om een optimale gezondheid te bevorderen.

Acceptance & Commitment Therapie 

“ACT” staat van Acceptance & Commitment Therapy en is een nieuwe therapievorm op het gebied “psyche”. Doel van ACT is ervoor te zorgen dat mensen een rijker en meer zinvol leven leiden, terwijl ze de pijn die daarbij hoort, leren aanvaarden. Beter omgaan met de perikelen van de geest, versterken van het welbevinden en het belang van zingeving zijn onderwerpen die bij deze therapie centraal staan.

Hormoontherapie

Hormonen en neurotransmitters zijn belangrijke stoffen in het lichaam. Ze geven boodschappen door en zorgen ervoor dat alle lichaamsprocessen worden aangestuurd. Veel klachten en ziekten ontstaan als gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding. Bij het achterhalen van jou klachten redeneer ik vanuit onze hormoonhuishouding. Veel klachten worden hieruit verklaard. In 2022 rondde ik de opleiding “Hormoontherapeut” af bij Hormoon Community Nederland.

Klinische PsychoNeuroImmunologie (kPNI)

Het menselijk lichaam is een ingewikkeld systeem dat altijd op zoek is naar evenwicht. Als we ziek zijn is ons lichaam uit balans. De PsychoNeuroImmunologie (PNI) gaat uit van een wisselwerking tussen alle organen in het lichaam: tussen de psyché, het hormoonsysteem en het immuunsysteem. Tevens gaat de de PNI uit van de omgeving die als het ware in werkt op de mens en hoe onze lichaamssytemen daar aan adapteren. Bij PNI wordt gezocht naar de oorzaak van het verminderde prestatievermogen van het lichaam, in plaats van alleen symptomen te bestrijden. Door deze oorzaken te verminderen of weg te nemen, kan het zelf-genezend vermogen van het lichaam aangezet worden tot een optimalere, gezondere situatie. Dit gebeurt vooral door aanpassing van voedings-, leef- en beweeggedrag. Deze 3-jarige opleiding rond ik af in 2024.